2015-12-20

A legjobb hájas tészta anyukám konyhájából/ Békaszáj



Anyukám recepteskönyvéből, amin már kifogott az időfoga,úgyhogy itt az ideje elmenteni valahova..:)


Elkészítés:

  • Gyúró deszkán 40 dkg lisztből fészket csinálunk, beleütünk egy tojást, 1 kanál zsírt adunk hozzá, és 2,5 dl langyos ásványvízben 1 evőkanál cukrot, 1 fél kk sót és két evőkanál ecetet feloldunk, és ezzel együtt jó puha keltes tésztát gyúrunk. 
  • 30 dkg hájat húsdarálón ledarálunk, 10 dkg liszttel összedolgozunk.
  • A tésztát kinyújtjuk jó nagyra négyzetalakúra, amekkora még a régi fajta gyúródeszka (nekem az nincs :) .
  • Az összes hájat rákenjük. Majd balról jobbra, jobbról balra, fentről le, lentről felhajtjuk. Félórát pihentetjük.
  • Majd újra kinyújtjuk, és összehajtogatjuk a fentiek szerint. Fél óra pihenő.
  • Majd megint újra kinyújtjuk és hajtogatjuk. Az utolsó pihenő után, tetszés szerintire nyújtjuk, és megtöltjük, vagy lapokat sütünk belőle.
  • A békaszájhoz a tésztát kinyújtjuk, négyzetekre osztjuk. Minden négyzet közepébe egy kis lekvárt teszünk, olyant válasszunk ami nem folyik, hogy ha kifolyik ne égjen meg.
  • Átlósan kettőbe hajtjuk, hogy háromszögeket kapjunk, és lisztezett tepsibe helyezzük őket.
  • Előmelegített sütőben 220 C fokon aranybarnára sütjük. Figyeljünk oda, hogy az alja ne égjen meg, mert igencsak ront az élvezetén.
  • Kivéve porcukorral bőségesen megszórjuk.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése